Novice

Kužni kašelj

10. oktobra, 2023 | Aktualno, Nasveti

Kužni kašelj je nalezljiva bolezen psov. Povzročijo jo lahko različni virusi in bakterije, ob okužbi pa običajno sodeluje več kot en patogen organizem. Dovzetnost psov za okužbo lahko povečajo tudi stres in razni okoljski dejavniki, kot so temperaturne spremembe (klima), prepih, visoka vlaga v zraku.

Psi se s kužnim kašljem okužijo, kadar so v neposredni bližini drugih psov, na primer v pasjih šolah, v pasjih parkih, med igro z drugimi. Kašelj se na psa prenese z neposrednim kontaktom z okuženim psom ali pa preko aerosola. Prenos je možen tudi, če si delijo okužene predmete, kot so posode za hrano in vodo, igrače, ipd. Zbolijo lahko vsi psi, ne glede na starost, najbolj ogroženi pa so mladiči, starejši, psi z oslabljenim imunskim sistemom in necepljeni psi.

Pri kužnem kašlju gre za vnetje zgornjih dihalnih poti. Bolezen se običajno razvije 5-10 dni po izpostavljenosti okuženi živali. Značilni simptomi so napadi glasnega, suhega kašlja, kateremu lahko sledi riganje, davljenje, posledično lahko bljuvajo sluz in belo peno. Kašelj je običajno najbolj intenziven ponoči ali ob razburjenju. Prisoten je lahko tudi voden izcedek iz oči ali nosu. Splošno razpoloženje psa običajno ni prizadeto. Kašelj je najbolj močan v prvih 5-7 dneh, bolezen pa običajno izzveni v 2-3 tednih. Ker so v tem času psi močno kužni, se je potrebno izogibati stiku z drugimi psi, da preprečimo nadaljnje širjenje okužbe.

Psu je potrebno nuditi okolje s primerno temperaturo, počitek, lahko se mu ponudi tudi sirup za pomiritev kašlja. Ovratnica lahko s pritiskom na sapnik povzroči draženje in sproži kašelj, zato je bolj primerna uporaba oprsnice.

Če so prisotni klinični znaki kot so povišana telesna temperatura, slabo počutje, izguba apetita, gnojni izcedek iz oči in nosu ali pa produktiven kašelj, se je bolezni najverjetneje pridružila še sekundarna infekcija, običajno bakterijska, ki bolezen komplicira, razvije se lahko pljučnica. V tem primeru je nujen obisk veterinarja, da opravi diagnostiko in psu predpiše potrebno terapijo.

Pred okužbo s kužnim kašljem lahko pse zaščitimo s cepivom proti kužnim boleznim, ki vključuje različne povzročitelje bolezni. Večina cepiv, ki jih vsakodnevno uporabljamo, nudi zaščito pred infekcijskim laringotraheitisom in parainfluenco. V tujini je na voljo tudi cepljenje proti bakterijskemu povzročitelju (Bordetella Bronchiseptica), ki pa v Sloveniji še ni na voljo. S cepljenjem okužbe ne moremo povsem preprečiti, saj je povzročiteljev več, lahko pa zmanjšamo možnost hujšega poteka bolezni.

Eva Pretnar, dr.vet.med.