Novice

Srčna glista – Dirofilaria immitis

20. maja, 2023 | Nasveti

V poletnih mesecih ali potovanjih na toplejša ozemlja (Španija, Italija, Balkan, …), se lahko naši ljubljenčki okužijo s srčno glisto. Srčna glista je parazit, ki ga s pikom prenašajo okuženi komarji. Da se v komarju razvojna oblika gliste razvije v infektivno obliko, ki je sposobna okužbe, so potrebne visoke temperature. S srčno glisto se lahko okužijo tako psi kot mačke, vendar so mačke bolj odporne in redkeje razvijejo bolezen, katera pa ima lahko težji potek.

Po piku razvojne oblike srčne gliste potujejo po organizmu in naposled vstopijo v krvni obtok, ki jih ponese proti srcu in pljučem. Spolno zrelost, ko se začnejo razmnoževati in producirati mlade oblike, srčne gliste dosežejo približno 120 dni po vstopu v telo, do močne infestacije pa običajno pride 7-9 mesecev po vstopu.  Odrasle oblike srčne gliste se naselijo v pljučnih arterijah, ob hudi okužbi pa tudi v desnem delu srca.

Klinični znaki, ki jih lahko opazimo ob okužbi s srčno glisto so:

  • Kašelj
  • Utrujanje ob naporu
  • Izguba telesne teže
  • Oteženo dihanje
  • Sinkopa ali kolaps
  • Ascites

Intenziteta kliničnih znakov je odvisna od jakosti okužbe, odziva tkiva na parazite in stopnje aktivnosti živali. Klinične znake hitreje opazimo pri živalih, ki so bolj aktivne.

Zdravljenje bolezni je zahtevno in dolgotrajno, zato je za preprečevanje okužbe in razvoja bolezni najbolj pomembna preventivna zaščita.  Za zaščito se uporablja antiparazitike, ki so na tržišču na voljo v različnih oblikah (tablete, kožni nanosi). V sezoni komarjev se priporoča, da se tovrstno zaščito uporablja mesečno.

Zaradi vse toplejših podnebnih razmer in prenosa okuženih komarjev s transportnimi sredstvi, se endemična področja srčne gliste širijo in najnovejše raziskave kažejo, da območje srčne gliste sega že globoko v Slovenijo, kar je še dodaten razlog za preventivno ukrepanje.