Novice

Potovalna lekarna

18. maja, 2023 | Nasveti

Bliža se čas dopustov. Vsem tistim, ki vas na potovanjih in dopustovanjih spremljajo hišni ljubljenčki, svetujemo, da si pred odhodom uredite ali obnovite svojo potovalno lekarno. Ker pa so težave, ki lahko pestijo živali zelo različne, je le to potrebno individualno prilagoditi vsakemu posamezniku. Lastniki zelo dobro veste, kakšne vrste težav ima vaš kuža ali muc najpogosteje, zato je najbolje, da nas pokličete ali obiščete osebno, da vam lahko svetujemo in predlagamo optimalne rešitve.

Stvari, ki ne smejo manjkati na potovanju so: probiotiki ali kombinirane paste za zaustavljanje driske, nekaj za umiritev želodca v primeru slabosti, gel za razstrupljanje za primer zaužitja škodljive ali strupene snovi, razkužilni šampon ter mazilo ali sprej za rane.

Vse živali z znanimi alergijami nujno potrebujejo zdravilo za primer hujše alergijske reakcije, še posebej, če dopustujete na odročnih krajih brez možnosti veterinarske oskrbe v bližini.

Živali naj bodo ustrezno zaščitene pred zunanjimi zajedalci, na obmorskih področjih so priporočljiva repelentna sredstva zaradi komarjev in peščenih muh, ki lahko prenašajo različne bolezni.

Vse živali s kroničnimi boleznimi prebavil, dihal, kože, kardiovaskularnega sistema ali endokrinološki pacienti, potrebujejo stalno terapijo, občasno pa je potrebna še dodatna terapija ali korekcije odmerkov le te, saj lahko pride do poslabšanj zaradi različnih dejavnikov okolja.